Forum www.aprs.radom.pl
Forum APRS RADOM oraz przemiennika SR5RA

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak obliczyć?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.aprs.radom.pl Strona Główna -> Baza Danych ::APRS RADOM::
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sq5ltl

PostWysłany: 31 Sie 2008, 22:46    Temat postu: Jak obliczyć? Odpowiedz z cytatem

Trasę przejechaną w określonym czasie.
Np. http://www.aprs.radom.pl/cgi-bin2/trackGOO.cgi?znak=sq5ltl-9&od=2008-08-20&okres=290 z uwzględnieniem (odliczeniem) przekłamań GPS'owych (że nagle ląduje w Afryce).

p.s.
Tomku (DCP) czy dane z QRZ'u Twoje są aktualne?
Mam pewną przesyłkę prosto z Toskanii dla Ciebie i przepraszam za opóźnienie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SQ5DCP
Admin

PostWysłany: 03 Wrz 2008, 19:25    Temat postu: Re: Jak obliczyć? Odpowiedz z cytatem

sq5ltl napisał:
Trasę przejechaną w określonym czasie.
Np. http://www.aprs.radom.pl/cgi-bin2/trackGOO.cgi?znak=sq5ltl-9&od=2008-08-20&okres=290 z uwzględnieniem (odliczeniem) przekłamań GPS'owych (że nagle ląduje w Afryce).

Hej!
Jak pewnie wiesz, odległość przebyta włącznie z Twoim pobytem w Afryce wynosi 13701,26km. ..i teraz trzebaby chyba dołożyć jakieś sprawdzanie ile odległość wynosi poprzedniej ramki od obecnej. ..przy odległości większej niż Xkm nie dodawać tej odległości do całkowitej sumy i nie wyświetlać tej pozycji na mapie.

Więc pierwsze pytanie: Ile ma wynosić X?

Lecimy dalej.
Wjechałeś do Afryki i nadałeś jedną ramkę, więc tu akurat nie ma problemu, ale jakbyś miał tam jakieś przemieszczenia <Xkm, to metoda lekko by zawiodła.

Więc pytanie drugie: Czy można pominąć ten ew. błąd. Myślę, że mozna.

Póki co X=1000km i takie sprawdzanie wstawiłem.
Teraz masz 4075km. Czy ma się to jakoś do rzeczywistości?

sq5ltl napisał:
p.s.
Tomku (DCP) czy dane z QRZ'u Twoje są aktualne?
Mam pewną przesyłkę prosto z Toskanii dla Ciebie i przepraszam za opóźnienie.

Pawle, przestań Wink
Sprawę obgadamy przy najbliższym spotkaniu. Nie czuję się zresztą adresatem tej przesyłki, bez przesady Smile

73! Tomek
Powrót do góry
sq5ltl

PostWysłany: 04 Wrz 2008, 19:37    Temat postu: Re: Jak obliczyć? Odpowiedz z cytatem

Dobra spoko, Tomek sprawa a propos zobowiązań jest oczywista.
<br> Smile)
Damy radę IMHO trzeba na realu pogadać. Kiedyś myślałem, że zrobienie softu dla obliczania ZUS'u (jeszcze za czasów kiedy % zmieniały się co 3 m-ce ) było to prawie nie możliwe. Udawało się Smile))

73!

Do zobaczenia! Jesienny "zlot" odbywa się podobno nie w Marianówce tylko gdzieś w 9-tym okręgu na jakiejś górce. Gadałem jadąc z Monachium (Pragi) z Miłoszem NTI.

73 i 88 dla tych co potrzebują (więcej ramek)

p.s. x 2 (dojrzałem)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.aprs.radom.pl Strona Główna -> Baza Danych ::APRS RADOM:: Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: